Копринена срещу сатенена калъфка за възглавница: Плюсове и минуси за кожата, косата и съня

Един продукт, който все повече се признава за основен козметичен продукт, са калъфките за възглавници. Експертите по красота твърдят, че калъфките за възглавници от копринени и сатенени материи могат да помогнат за здравето на кожата и косата. Но каква е разликата между сатен и коприна?

сатенена или копринена калъфка

Всеки иска красива коса и перфектна кожа. А калъфката за възглавница, която използвате, може да има огромно значение за еластичността и влажността на кожата ви, за здравето на косата ви и за качеството на съня ви. И така, каква калъфка да си вземете, копринена или сатенена? Нека разгледаме коприната и сатена.

Каква е разликата между калъфките за възглавници от сатен и коприна?

Копринените и сатенените калъфки за възглавници се различават значително. Макар че и двете са изтъкани от гладка тъкан, едната има доста предимства пред другата.

Качества на тъканта


Първата разлика ще откриете в цената. Коприната е по-скъпа от сатена и за това има основателна причина. Коприната е естествена тъкан с влакна, създадени от копринените буби.

Копринените буби предат пашкули, за да се превърнат в пеперуди. По време на този процес те трябва да сплетат влакна, които са здрави, но и гъвкави. То трябва да предпазва копринената буба от атмосферните влияния, като я държи суха, затова коприната не може да бъде абсорбираща. Тя наистина е забележителен природен материал. Тя е високо ценена тъкан от хиляди години – още от древен Китай – и е известна със своята издръжливост.

копринени пашкули

Коприна ли е сатенът?

Въпреки че е възможно сатенът да бъде и коприна (обикновено се продава като “копринен сатен” или “сатенирана коприна”), повечето продукти, продавани в наши дни само като “сатен”, са изработени от синтетични материали като полиестер или изкуствена коприна.

Сатенът всъщност се отнася до начина на тъкане на плата, а не до материала, от който е направен. Този вид сплитка придава гладкост и блясък на плата.

Цената на синтетичния сатен е много по-ниска от тази на чистата коприна. Това е така, защото синтетичните материи се произвеждат лесно и евтино. Но ще откриете, че синтетичните полиестерни влакна на сатена просто не придават същите предимства като копринените влакна.

Коприната е чудесна за здравето на косата

Когато обмисляте да изберете копринена или сатенена калъфка за възглавница, трябва да знаете, че коприната е изцяло естествена и хипоалергенна. Тя осигурява отлични ползи за кожата и косата, като предотвратяване на накъсването и успокояване на кожните раздразнения.

Копринената калъфка за възглавница има по-малко триене в сравнение с памучната, което спомага за блясъка на косата ви и намлява накъсването ѝ. Коприната също така помага да запазите косата си незаплетена през цялата нощ.

Ползи за кожата от коприната

Когато става въпрос за сън за красота, коприната е чудесна за всички типове кожа, включително за чувствителната, тъй като предотвратява запушването на порите, появата на кръвоизливи, фини линии и бръчки.

Коприната отблъсква праховите акари, които виреят върху по-обикновени материали, което е голяма победа за здравето на кожата и скалпа ви – тъй като тези малки гадинки обичат да се хранят от кожата.

копринена или сатенена калъфка

Какво представлява коприната от черница в България по-популярна с термина “естествена коприна”?

Черничевата коприна е най-луксозната тъкан от семейството на коприната, съставена от протеини от пашкули на копринени буби със специални предимства. Изключително мека и фина, черничевата коприна отвежда влагата и естествено регулира телесната температура за по-дълбок и пълноценен сън.

Копринената калъфка за възглавница помага на кожата, косата и качеството на съня ви по няколко основни начини. Тя намалява триенето и не абсорбира маслата, от които косата и кожата ви се нуждаят, за да бъдат здрави. Това е инвестиция, която си заслужава, когато се замислите колко средства харчи средностатистическият човек за козметични продукти всяка година.

Коприната може да бъде скъпа и се нуждае от малко повече грижи, отколкото калъфките за възглавници със сатенена тъкан, но SilkUniverse произвежда калъфки за възглавници от 100% чиста коприна, които могат да се перат в пералня и за които грижата е почти толкова лесна, колкото и за другите материали.

Какво е сатен?

Сатенените калъфки за възглавници са изработени от полиестер, найлон и са по-лесни за производство, което ги прави по-евтини и достъпни. Сатенените калъфки за възглавници може да са по-евтини от истинската коприна, но сатенът не е много издръжлив – което означава, че може да се наложи по-честата им подмяна.

Сатенът може да има някои ползи за косата

Сатенените калъфки за възглавници могат да бъдат полезни за косата ви, тъй като намаляват накъсването ѝ. Коприната и сатенът имат по-малко триене от обикновените памучни калъфки. Но в зависимост от типа на косата ви нито памучните, нито сатенените калъфки за възглавници може да са подходящи за поддържане на косата.

Сатенът може да има отрицателно въздействие върху кожата

Сатенът всъщност може да бъде вреден за кожата. Полиестерът и другите синтетични влакна не позволяват на кожата да диша. Това означава, че кожата лесно се дразни от топлината и влагата, тъй като не регулира температурата.

Хората, които спят върху сатен, обикновено се потят повече, което води до производство на мазнини, които могат да предизвикат и насърчат появата на акне. Сатенът е гладък, но по-груб на допир от меката коприна.

Сатенът не носи ползи за кожата. Той не е естествено хипоалергенен като истинската копринена тъкан. Всъщност той може да бъде пагубен за чувствителната кожа поради всички сурови химикали, използвани при производството му. Този производствен процес е вреден и за околната среда, докато процесът на производство на коприна е много по-устойчив.

Сатенена срещу копринена калъфка

Решение: коприната печели

Памучните калъфки вредят най-много на косата, но в стремежа да се определи дебатът между сатен и коприна, коприната е по-добрият избор от сатена.

Истинската коприна съдържа протеини, докато сатенът е синтетичен и е направен с химикали. Протеините на коприната осигуряват естествени хранителни вещества, произвеждани от белтъчните влакна, които подобряват вида и усещането на косата. С копринените калъфки за възглавници вероятността от накъсване на косата и раздвояване на краищата е по-малка, което я прави предпочитана от жените.

Подходящата калъфка за възглавница има значение за косата, кожата и качеството на съня. Разбирането на предимствата на копринените калъфки за възглавници ги е превърнало в лично предпочитание на много хора. Спането върху материи, които не дишат, може да доведе до нередовен сън, кожни обриви, натрупване на мазнини и др.

Как да изберете правилната копринена калъфка за вас?

Ако искате да подобрите режима си на спане, време е да преминете към копринена калъфка за възглавница. Съществуват десетки видове марки, които предлагат калъфки за възглавници от коприна. Но ние препоръчваме да търсите калъфка за възглавница, която е изработена от 100% чиста черничева коприна и е с дебелина от 19 до 22 mm.

Разгледайте днес уебсайта на SilkUniverse, за да пазарувате най-висококачествените калъфки за възглавници от коприна и сами да се убедите в разликата!

Копринена калъфка Silk Universe Purple

(2 customer reviews)
119,00 лв.

100% естествена коприна – 22 Momme; Размер: 50/70 см; Цвят: пърпъл; Произведено в България; Най-високо качество 6А GRADE; Сертификат ОЕКО-ТЕХ

+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *